Duurzaam is bijna een modewoord geworden: iedereen probeert zijn of haar bedrijf op de één of andere manier ‘duurzaam’ te zijn. Het woord is daardoor een soort containerbegrip geworden. Allemaal stuk voor stuk goede initiatieven, vrouwen aan de top, minder CO2-uitstoot en minder energieverspilling. Maar wat maakt een bedrijf nu ‘duurzaam’? Daar gaan wij in dit artikel verder op in. Eerst: welk ander woord kunnen wij gebruiken?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

In Nederland is Maatschappelijk verantwoord ondernemen de wat betere term om te kijken of een bedrijf duurzaam is of niet. Hierbij houdt het bedrijf rekening met de effecten van het bedrijf op mens, milieu en bedrijfsvoering. Want als iemand een bedrijf heeft dat 100% goed is voor het milieu, maar ergens in Afrika kinderen uitbuit… Dan zit het nog steeds niet helemaal goed. Vandaar dat wij de term ‘duurzaam’ wat minder goed vinden passen en de term ‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen’ weer wel.

Het begint bij bedrijven allemaal bij de inkoop van grondstoffen en materiaal. Welke mogelijkheden zijn er om die zo milieuvriendelijk te maken of houden? In oude computers en telefoons zijn ongelofelijk veel waardevolle materialen. Koop je die van een recyclebedrijf of toch allemaal ‘nieuw’?

Het product

Niet elk bedrijf produceert, maar elk bedrijf gebruikt producten. Eerst over de productiebedrijven: is het proces van grondstof naar product wel milieuvriendelijk? Valt op dat gebied misschien iets te winnen? Kan afval dat ontstaat op de een of andere manier worden hergebruikt? De verpakking kan natuurlijk vol met plastic worden gestopt, of zo min mogelijk plastic. Misschien zelfs helemaal geen verpakking. En wat als het product weg gaat? Kan het makkelijk worden gerecycled?

En nu voor bedrijven die producten gebruiken. Wij gaan natuurlijk eerst over de ICT-sector hebben. Daar valt veel te winnen zonder veel gedoe. Zorg bijvoorbeeld dat iedereen standaard dubbelzijdig print. Scheelt toch weer een pagina. Gebruik dunner papier, zo wordt er minder papier gebruikt. Gebruik de slaapstand bij apparaten zoveel mogelijk en zet deze na kantooruren uit. Wat niet aanstaat, gebruikt geen stroom en scheelt gelijk op de elektriciteitsrekening.

Investeer in duurzaamheid

Vaak wordt maatschappelijk verantwoord ondernemen vooral als een kostenpost gezien en helpt het alleen om het imago van het bedrijf te verbeteren. Het Volkswagen-schandaal heeft wel laten zien dat liegen over duurzaamheid ongelofelijke en misschien onherstelbare imagoschade tot gevolg heeft. Maar een bedrijf als Shell of BP ligt daar weer niet wakker van. Die zorgen dat de niet-duurzame sector blijft draaien.

Beter isoleren moet gezien worden als een investering: het kost nu wat, maar door lager energieverbruik, wint het zo de kosten weer terug. Het begint allemaal bij het bedrijf: wie gaat de eerste stap zetten? Dat hoeven niet per se de managers te zijn. Bottom up is iets wat een sterker effect heeft: er is meer draagvlak en het wordt de werknemer niet opgedrongen. Een beter visitekaartje dan een blije werknemer bestaat echt niet!