Milieuvriendelijk en eCommercie: gaat dat wel hand in hand? Of is online en milieuvriendelijk een danspaar dat nooit de dansvloer opgaat? Want de webshop draait natuurlijk wel op een machine waar veel waardevolle materialen in zitten en misschien ook op stroom dat niet duurzaam is. Als die horde eenmaal is genomen, moet het product nog bij je thuis worden bezorgt, dat gaat natuurlijk ook niet over een milieuleien dakje.

CO2-neutraal vesturen

Steeds meer postbedrijven gaan groen: DHL heeft een service genaamd ‘GoGreen’ en UPS heeft een CO2-neutrale postbezorging. Als je het pakketje via zo’n duurzame manier verstuurd en de klant opent een pakket van een halve meter bij een halve meter voor één telefoonhoesje, sla je nog steeds de plank mis. Vandaar dat de verpakking ook deel van de boodschap is.

Duurzaam verpakken? Dat betekent de doosjes zo klein mogelijk houden en zo min mogelijk vulling gebruiken. Indien je wel vulling gebruikt, gebruik dan papier of iets anders dat makkelijk te recyclen valt. Onze favoriet: een bedrijf verstuurde de pakketjes met houtsnippers van houtafval. Konden gewoon bij het GFT-afval. Geniaal!

Maar als het pakketje daardoor veel zwaarder wordt, is de winst weer nul. Onze tip: bij de verzendopties ook laten zien hoeveel CO2 per verzending wordt uitgestoten, zodat de klanten weten hoeveel ze gebruiken door het te laten versturen.

Aparte categorie in de webshop

Vooral in de kledingsector en de schoonheidssector zijn er klanten die geld hebben en willen betalen voor duurzame producten. Gebruik deze wetenschap door in je webshop een aparte categorie te plaatsen speciaal voor duurzame producten. Het is gelijk een eyecatcher en geeft aan dat duurzaamheid belangrijk voor je webshop is. Webshops die 100% duurzaam zijn rukken steeds verder op, omdat hun niche steeds groter wordt.

Of zet een aparte webshop op speciaal voor de duurzame producten! Niet altijd een mogelijkheid, maar in de mode-industrie wel een steeds vaker voorkomend fenomeen. Onlangs lanceerde Vinted hier in Nederland, een marktplaats voor tweedehands kleding. Nu zal niet iedereen tweedehands kleiding willen kopen, het toont wel aan dat consumenten daar oor naar hebben.

Geef terug aan het milieu

Kijk bijvoorbeeld naar de AWNB: de klanten van de ANWB zijn vaak niet erg milieuvriendelijk bezig met hun auto’s. Dat weten ze en vandaar dat zij compenseren. Nu gaat dat niet helemaal op, geld geven aan een ander om te doen wat je zelf niet wil doen. Het idee erachter is wel iets dat steeds zichtbaarder wordt: bedrijven die bomen planten, of in zonnepanelen in Zuidoost Azië of Afrika investeren.

Omdat steeds meer consumenten waarde hechten aan duurzaamheid, is het belangrijk met milieuvriendelijkheid steeds bezig te zijn. Het kan ook zoals bij de RET: het spaarprogramma voor hun klanten heeft een mogelijkheid een boom te adopteren. Hebben wij gedaan! Het is een klein gebaar dat veel laat zien over het bedrijf.

Verduurzaming

De eCommerce verduurzamen, daar hebben wij allemaal een hand in. Minder kopen bij webshops die niet milieuvriendelijk zijn of de milieuvriendelijkere verzendoptie gebruiken. Het kan allemaal en het ligt ook in onze handen om duurzamer te handelen. Niet de snelste verzendoptie kiezen, bijvoorbeeld.

Het begint allemaal met bewustwording: het product kan duurzaam worden geproduceerd of niet, het kan milieuvriendelijk worden verzonden of niet, het kan gerecycled worden of niet. Er is dus altijd een keuze tussen milieuvriendelijkheid en niet en wij als consument moeten daarbij bedrijven die duurzaam zijn belonen. De grote vervuilers niet. Zo dragen wij allemaal een steentje bij aan een betere wereld.

Dus, als je straks een product online gaat kopen, waar ga je op letten?