Google is al meer dan tien jaar CO2-neutraal en in 2018 hebben ze voor het tweede achtereenvolgende jaar 100% van het elektriciteitsverbruik van de wereldwijde activiteiten gekoppeld aan hernieuwbare energie. Energie slurpende serverruimtes heeft Google zeker genoeg van – maar door slim gebruik van technologie is een datacenter een veelvoud groener dan de datacenter van andere bedrijven.

Hoe doet Google dat nu?

Elke maand zij er miljoenen meer mensen die online komen en de vraag naar rekenkracht blijft omhoogschieten en datacentercapaciteit blijft continue uitbreiden om aan deze behoefte te voldoen. Maar ondanks deze groei, is het totale bedrag van elektriciteit die wordt gebruikt door Amerikaanse datacenters is constant gebleven. Het verbruik steeg met 90% van 2000 tot 2005, maar slechts met 4% in de periode van 2010 tot 2014, grotendeels vanwege het vermogen van datacenters om hun efficiëntie te verbeteren terwijl ze groter werden.

Naarmate het gebruik van mobiele apparaten toeneemt en meer ICT-gebruikers transitie naar cloudoplossingen van bedrijven, geloven ze bij Google dat deze industrie het beter kan en moet doen dan alleen maar de lijn vasthouden wat betreft energieverbruik. Het moet zelfs verlagen, per server meer gebruikers terwijl ze minder elektriciteit gebruiken. Bij Google is dat gelukt.

Eigen verantwoordelijkheid

Het energieverbruik van Google heeft een gigantische impact op het milieu. Intern richten ze bij Google op een drievoudige aanpak strategie voor koolstofneutraliteit. Google ondersteunt een krachtig beleid voor schone energie en klimaatverandering. Ze zijn toegewijd aan het toevoegen van schone energie aan het netwerk en we werken samen met overheden en niet-gouvernementele organisaties om Google-technologie te gebruiken om de effecten van het klimaat te modellerenverandering op zowel globaal als lokaal niveau.

In de praktijk betekent dit: voedsel wat niet wordt gekocht, is voedsel dat niet wordt verspilt. Door gegevens bij te houden en aanpassingen in onze cafés aan te brengen, heeft Google sinds 2014 meer dan 3 miljoen kilo aan voedselverspilling te voorkomen.

En ook: Een gedeelde rit is een rit gespaard. Door Google-shuttlebussen in de Bay Area (USA) in 2018 te gebruiken, bespaarden ze meer dan 40.000 ton aan CO2-uitstoote – dat is hetzelfde als elke werkdag 8.760 auto’s van de weg halen. Dit is een gigantisch aantal en veel bedrijven kunnen van deze insteek leren: een auto delen helpt echt.

Les voor andere bedrijven

Waar een wil is, is een weg. Google gebruikt energie, natuurlijke hulpbronnen en producten en diensten van leveranciers om de werkplekken, datacenters, netwerkinfrastructuur, en consumentenelektronica op een verantwoorde manier te bouwen.

Google heeft een positieve invloed op het milieu hun gehele keten door vijf belangrijke punten in het achterhoofd te houden: door efficiënte gegevens te ontwerpen, het bevorderen van koolstofvrije energie, het creëren van duurzame werkplekken, betere apparaten en services bouwen en gebruikers meer technologie geven, kunnen ze zo veel meer bereiken.

In 2013 werd Google het eerste bedrijf in Noord-Amerika – en het enige groot internetbedrijf – om een energiebeheersysteem te realiseren en volgens de ISO 50001 standaard de certificeren, een vrijwillige standaard van derden. Dit managementsysteem is bedoeld om alle Google datacenters wereldwijd te dekken zodra ze bepaalde operationele mijlpalen halen. Want bij Google willen ze producten bouwen die mensen, de planeet en onze gemeenschappen beter achterlaten dan we ze hebben gevonden.