Het Montreal Protocol van 1987, het eerste milieuverdrag dat wereldwijd steun ontving om de eliminatie van ozonafbrekende chemicaliën wettelijk af te dwingen, probeert de ozonlaag te beschermen. Het is nu meer dan 30 jaar geleden. Is het hun gelukt?

Het Protocol

Het Protocol van Montreal werd in 1987 gesloten en twee jaar later werd het in de verdragslanden wettelijk aangenomen.  Het Montreal Protocol heeft wettelijk de geleidelijke afschaffing van ozonafbrekende chemicaliën afgedwongen die de beschermende ozonlaag beschadigen.

Maar hoe beschermt ons ozonscherm ons, hoe wisten we eerst dat het in gevaar was, wat is er sindsdien gelukt en hoe kunnen we het blijven beschermen? We beantwoorden al deze vragen in deze volgorde.

In 1974 ontdekten onderzoekers dat chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK’s) de ozonlaag afbreken. De ozonlaag beschermt de planeet tegen ultraviolette straling van de zon. In 1978 werden CFK’s verboden. In 1985 werd boven Antarctica een steeds groter wordend gat ontdekt. Dit bracht wereldleiders ertoe actie te ondernemen en het Montreal Protocol op te zetten om het verbod in 1987 in de wet op te nemen.

Waarom de ozonlaag belangrijk is

De ozonlaag is een natuurlijke gaslaag in de bovenste atmosfeer. Het beschermt mensen tegen de schadelijke ultraviolette (UV) stralen van de zon. Ozon is molecuul dat bestaat uit drie zuurstofatomen die voornamelijk in de stratosfeer voorkomen.

Er zijn slechts drie ozonmoleculen voor elke 10 miljoen zuurstofmoleculen. De ozonmoleculen spelen echter een belangrijke rol bij het absorberen van het schadelijke UV-B zonlicht. Het leven op Aarde zou zonder de ozonlaag vergaan.

Hoe hebben mensen de ozonlaag vernietigd?

In 1974 ontdekten wetenschappers Mario Molina en Sherwood Rowland dat de beschermende ozonlaag met een angstaanjagende snelheid verdween. De oorzaak hiervan was de uitstoot van chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK’s).

CFK’s werden gebruikt in koel- en airconditioningseenheden. Grote bedrijven hadden veel te verliezen als CFK’s werden verboden. Daarom verzetten zij zich tegen elke regulering en negeerden aanvankelijk verboden zoveel mogelijk.

Van de ontdekking van het ozongat tot herstel: wordt het kleiner?

VN-secretaris-generaal António Guterres heeft opgemerkt dat de wereldwijde inspanningen elk jaar miljoenen mensen van huidkanker hebben gered. Ook zal de wereldeconomie tegen 2050 twee miljard euro zijn bespaard.

Wereldwijde inspanningen om de ozonlaag te beschermen en klimaatverandering te bestrijden, kregen een impuls met de ratificatie en de inwerkingtreding van het Protocol toen alle leden van de VN het protocol ondertekende.