
Totdat wij dit artikel schreven, stonden wij eigenlijk nooit stil bij de impact van een groot voetbaltoernooi op het milieu. Denk aan alle plastic bekertjes, halve volksverhuizingen om het stadion te bereiken (natuurlijk komt veel via het openbaar vervoer). Want voetbal is voor het grootste deel een plezierige ervaring die miljarden mensen naar wedstrijdentrekken om de sport te zien waarvan zij houden. In dit artikel gaan wij dieper op de kwestie sport en milieu in.
En de impact op het milieu dan?
Dit plezier heeft echter consequenties die verder gaan dan het spel, omdat die individuele acties elk jaar met miljoenen en miljoenen mensen over de hele wereld worden vermenigvuldigd. Er wordt een enorme hoeveelheid afval gegenereerd bij sportevenementen. Denk daarbij aan verpakkingen, borden en goodies van clubs die snel weggegooid worden. Voor de Olympische Spelen alleen al is er een volksverhuizing van minimaal een half miljoen mensen. Dat is een gigantische hoeveelheid uitstoot van CO2 tijdens de vliegreis daar naar toe.

Het zijn niet alleen de grote internationale evenementen die milieuproblemen veroorzaken. Terwijl de grote evenementen aandacht trekken, dragen talloze sportevenementen en recreatieve activiteiten bij aan onze milieuproblemen.
Denk daarbij aan golfbanen; die verbruiken land, vereisen constante besproeiing met water en gebruiken pesticiden om insectenpopulaties te beheersen. Skipistes maken sneeuw wanneer de natuur er niet in voorziet en het lokale ecosysteem door deze actie in gevaar kan komen, vooral wanneer afvalwater wordt gebruikt om de sneeuw te produceren. De lijst gaat verder, maar de gemene deler is dat sport en recreatieve activiteiten invloed hebben op de omgeving, vaak op negatieve manieren.
Verandering is op komst en niet milieuverandering

Recycling komt tegenwoordig veel voor bij sportevenementen en onderzoek heeft aangetoond dat het een van de meest genomen eerste stappen is om het milieu te besparen. Bovendien zijn er is een algemene focus geweest op vermindering van het gebruik van natuurlijke bronnen en chemicaliën. Plus, wanneer de elektriciteitsrekening omlaag gaat, is dat een win-winsituatie: het milieu wordt er beter van én ook de portemonnee.
Denk dan ook aan verandering in welk soort voedsel in de kantine wordt aangeboden. Het aanbod van vegetarisch en vegan eten wordt steeds groter. Er is zelfs een voorbeeld van een Amerikaans stadium dat het frituurvet hergebruikt. Ze maken er biobrandstof van en de lokale bussen tuffen nu iets minder vervuilend over de straat. Daar bovenop komen natuurlijk de hoeveelheid flyers en andere papieren prints die sterk verminderen.
Er zijn steeds meer stadions die tegenwoordig zonnepanelen op het dak hebben liggen. Die zijn dan meestal nét iets beter gebouwd dan het AZ stadion wat bij ons inzakte. Want de nieuwe generatie stadions wordt gebouwd met het milieu in gedachte. Deze gebouwen gaan minder energie slurpen en dat is de verandering die zichtbaar wordt.
Samen zijn wij sterker

Uiteindelijk is het nodig om van milieukwesties een onderdeel van de cultuur van sportmanagement te maken. Hiervoor is een cultuuromslag nodig. Sportpersoneel moet milieukwesties meenemen in operationele en strategische planning. Op dit moment is er momentum, maar het momentum moet worden vastgehouden in strategische planning en operationele richtlijnen voordat het over twee decennia kan betekenen.
De milieu-uitdagingen waar onze planeet voor staat, zijn als een race zonder einde. Daarom moet de sportwereld, net als alle andere culturele contexten, de impact op het milieu aanpakken door voortdurende aanpassing en beheer. De route naar de stadions moeten beter bereikbaar zijn met het openbaar vervoer bijvoorbeeld, of zelfs geen parkeerplaatsen meer voor auto’s bieden.