Is het een probleem om de afvalproductie van het gezin bij te houden? Door wat meer na te denken over de manier waarop je met huishoudelijk afval omgaat, hoe meer afval je kunt besparen. Zo heb je een minder grote impact op het milieu. Daarom gaan wij hier een aantal tips geven om je afval zoveel mogelijk te verminderen!

Een simpel begin is om geen plastic weggooi flesjes te gebruiken, tenzij het moet. Flessenwater – en andere gebottelde dranken – zijn op veel plaatsen een belangrijke bron van afval. Je kunt het kraanwater filteren als je het niet lekker vindt. Dit is zuiniger en veel beter voor het milieu.

Katoenen tassen

Gebruik katoenen takken in plaats van plastic zakken. Deze kleine maatregel zal de hoeveelheid afval die je mee naar huis brengt aanzienlijk verminderen. Waar je ook winkelt, je kunt je eigen katoenen tassen meenemen in plaats van plastic tassen uit de winkel te gebruiken. Nu dat je moet betalen voor plastic tassen scheelt het ook nog eens geld!

Plan vooruit door verschillende herbruikbare tassen te kopen en ze op te bergen waar je ze niet vergeet mee te nemen.  Leg ze daarom inde keuken of in de kofferbak van je auto. Of hang ze in de gang op aan de kapstok, dan zie je ze hangen wanneer je het huis uitgaat. Het gebruik van katoenen tassen is niet beperkt tot boodschappen doen! Neem er een mee wanneer je gaat winkelen voor kleding, gereedschap of andere dingen die je nodig hebt.

Papier de deur uit houden!

Verminder je papierverbruik. Wanneer je graag computers gebruikt, zijn er maar weinig redenen waarom je nog veel papier in huis wil hebben. Je kan eenvoudig maatregelen nemen om de hoeveelheid papier die je koopt, evenals de hoeveelheid papier die per post naar je wordt verzonden, te verminderen.

Ga papierloos als het gaat om rekeningen; kies ervoor om ze in plaats daarvan online te betalen. Of overweeg uw nieuws online te lezen in plaats van een krant bij je thuis te laten bezorgen. Plak een ‘Nee | Nee’-sticker op je deur om geen ongewenste reclame meer te ontvangen.

Doneer en gebruik opnieuw

Als je oude kleding, elektronica of andere dingen hebt die je niet wilt, maar nog steeds in goede staat bent, doneer ze dan in plaats van ze weg te gooien. Beter in een klaslokaal of in iemands kast, dan de stortplaats.

Oude kleding en textielresten kunnen worden gedoneerd of worden gerecycled. Scholen accepteren vaak donaties van oude computers en andere elektronica. Neem contact op met een lokale daklozenopvang, kringloopwinkel of donatiecentrum voor meer informatie over het doneren van meubels, elektronica, auto’s en andere dingen die je niet meer gebruikt. Of breng ze naar de kringloper.

Gooi chemisch op de juiste manier weg

Er zijn enkele huishoudelijke artikelen die gewoon niet kunnen worden gerecycled of hergebruikt. Deze dingen moeten  worden weggegooid of worden afgevoerd met het klein chemisch afval. Probeer je verbruik van de volgende producten te verminderen: batterijen, verf, tv’s, computers en andere elektronica en gloeilampen. Voor gloeilampen heb je tegenwoordig LED lampen! Breng de rest alsjeblieft naar de milieustraat of naar een andere plek waar ze goed terecht komen.