Je hoeft niet veel geld te doneren om het verschil te maken. De maatschappij is aan het veranderen en de mensen die geld doneren ook. Er zijn steeds minder mensen die steeds hetzelfde goede doel blijven steunen. De mentaliteit is tegenwoordig meer: ik voel mij nu voor dit doel aangetrokken en vandaar steun ik het. Vandaar dat wij in dit artikel stilstaan bij welke doelen je via het internet tegenwoordig kan steunen. Hier komen natuurlijk de klassieke grote goede doelen voorbij, maar wij hebben ook een paar andere, kleinere, spelers bijgevoegd.

De grote, oude garde

Met de grote, oude garde bedoelen wij de grote goede doelen, zoals het Wereld Natuur Fonds, Unicef, Greenpeace en OxfamNovib. Maar ook bijvoorbeeld SOS Kinderdorpen. Wat zij doen is belangrijk en goede doelen hebben tegenwoordig steeds meer moeite om donateurs aan zich blijvend te verbinden. Helaas blijkt dit steeds lastiger om vol te houden.

Daarbij moet wel gezegd worden dat wij Nederlands nog steeds veel aan Cliniclowns Nederland en Natuurmonumenten geven. Het Liliane Fonds is ook een goed doel waar wij getrouw aan geven en dat is belangrijk. Het gaat economisch steeds minder goed met ons, maar  er zijn nog steeds mensen onder ons die het nog slechte hebben dan wij. De meeste grote goede doelen, zoals het KWF Kankerbestrijding, wisten nog tot lange tijd donateurs te binden.

In ons kikkerlandje is KWF Kankerbestrijding het grootste goede doel waar wij aan geven en haalt bijna twee keer zo veel binnen per jaar als de nummer twee, Artsen zonder Grenzen. Gelukkig kennen wij in Nederland een lange traditie van goede doelen steunen. Deze traditie moeten wij wel blijven vasthouden en ermee blijven doorgaan.

De nieuwe manier van geven

Mensen vinden om te doneren is iets wat op een creatieve manier moet gebeuren. Steeds meer goede doelen zijn gestopt met van deur naar deur gaan voor geld. De Nierstichting, het Longfonds en ook WNF zijn hiermee gestopt.

De nieuwe generatie goede doelen stapt in dit gat: door de donateur meer vrijheid te geven en zo meer geld te verdienen. Er zijn steeds meer Nederlanders die hun geld in een eigen stichting stoppen, want zo weten ze waar het geld naar toe gaat. En de laatste plek is dat het geld van de directeur van één van de grote doelen naar toe gaat.

Het enige goede doel dat hier slim op inspeelt, is het Prins Bernhard Cultuurfonds, door een fonds op naam te maken. Zo kunnen families blijven geven. Transparantie is de nieuwe trend van de nieuwe generatie en dat is iets waar de oude garde steeds mee blijkt te worstelen. Waar gaat het geld uiteindelijk heen? Dat willen wij natuurlijk wel weten!

Nog op een rijtje

Wij zijn soms iets te kritisch, want wat één groot goed doel fout doet, is iets waarvan alle goede doelen last van hebben. De Zonnebloem is een geweldige organisatie die mensen met een lichamelijke beperking steunt en heeft een oer-Hollandse insteek. Zo zijn er meer Nederlandse goede doelen die wij eigenlijk met een paar euro zouden moeten ondersteunen.

Er zullen steeds meer goede doelen ontstaan en er zullen ook meer goede doelen samen moeten gaan om de juiste doelgroep vast te blijven houden. Blijf alsjeblieft vooral geven. Want daar worden wij uiteindelijk allemaal beter van.