Ontwikkelaars hebben een reeks apps ontwikkeld waarmee je meer aandacht kunt besteden aan de rol die je dagelijkse acties spelen bij grote problemen zoals klimaatverandering. Deze apps kunnen je helpen het milieu te begrijpen en te beschermen en helpen de kleine stappen te zetten om milieuvriendelijker te worden. Wij hebben hieronder een selectie van apps opgenomen om je te helpen met het milieu te verbeteren!

Carpoolen

Carpooling  apps helpen je  mensen in de buurt te vinden om je woon-werkverkeer te delen, zodat je het verkeer, de uitstoot en zelfs de kosten van de reis kunt verminderen! De bijrijder betaalt de bestuurder om de kosten van het woon-werkverkeer te delen en carpoolen kan zelfs goedkoper zijn dan de bus nemen.

BlaBlaCar is het toonaangevende carpoolplatform voor lange-afstandsreizen in Europa. De service, die beschikbaar is in 22 landen, is vernoemd naar het idee van chatten met vreemden – met andere woorden, ‘blabla’. Motar is de belangrijkste carpoolapp in Midden-Europa. Het bestaat al sinds 2007, waardoor het een beetje een veteraan is in deze jonge industrie. Hoewel de app enkele bugs bevat, is het nog steeds de enige grote app die de regio bestrijkt.

#climate

Deze hashtag is niet zomaar een hashtag. Het is de naam van een app! Deze app helpt je bij het ontdekken en delen van acties die je  kunt ondernemen tegen klimaatverandering. Het platform is ontworpen om ‘vitale, tastbare, klimaatbesparende oplossingen van de toonaangevende klimaatorganisaties te verenigen met de meest doordachte, impactvolle schrijvers en sprekers.’

Je kunt een actie kiezen om de beoogde impact en de details te leren kennen die je nodig hebt om deel te nemen. Vervolgens kan je acties op Twitter, Facebook, Tumblr en Google+ met een enkele tik delen. Je kunt je voortgang op het platform volgen met statistieken zoals het aantal supporters dat je hebt aangeworven, het aantal reacties dat je hebt geïnspireerd en het aantal shares die je hebt. De app kan worden gedownload in de iOS App Store.

JouleBug

JouleBug is een app die je helpt met het vormen van bewuste gewoonten door je prijzen te geven voor milieuvriendelijke handelingen. De app zal je aanmoedigen om duurzamer te zijn door verschillende badges en punten toe te kennen bij elke stap. Je  krijgt dus punten voor acties zoals fietsen naar het werk in plaats van rijden, of een herbruikbare boodschappentas meenemen naar een winkel.

Bovendien is JouleBug een app waarmee je geld kunt besparen. Je kunt het synchroniseren met je energierekeningen en zien hoeveel geld je elke maand bespaart door bewuster te zijn. Je kunt je vrienden ook vragen om deel te nemen aan de app om een element van een vriendelijke competitie toe te voegen. Trouwens, het veranderen van je levensstijl is altijd leuker als je het samen met iemand anders doet.

ECO coin

De ECOcoin is een digitale munt (token) die mensen die actief bijdragen aan een duurzamere wereld positief beloont. Het is een bottom-up benadering die is ontworpen om zowel op gemeenschaps- als op mondiaal niveau te werken. Momenteel experimenteert deze gemeenschap om de ECO-munt in de praktijk te brengen, met een eerste proef op DGTL-festival dit jaar. 40.000 bezoekers van het festival konden worden gevraagd om ECO’s te verdienen door duurzame acties uit te voeren en werden beloond met digitale downloads, bier en duurzame toegang tot een geheime club.