Van het verminderen van vlees tot contact opnemen met de gemeenteraad en investeren in schone energie, er zijn talloze manieren om de wereldwijde koolstofemissies te helpen verminderen. Kleine acties die ervoor zorgen dat onze wereld een stukje langer leefbaarder wordt en als genoeg mensen het volgen, er misschien voor zorgen dat onze economie van start tot begin milieuvriendelijk is! Vandaar dat wij in dit artikel een paar tips geven om ervoor te zorgen dat je met je koopgedrag met milieu bespaart.

Tip #1: vakantie in eigen land

Vliegreizen zijn meestal de grootste component van de CO2-uitstoot van reizigers.

Een enkele retourvlucht van Londen naar New York – inclusief de gecompliceerde effecten in de hoge atmosfeer – dragen bij aan bijna een kwart van de jaarlijkse uitstoot van de gemiddelde persoon.

De gemakkelijkste manier om een groot verschil te maken, is met de trein te gaan of op vakantie in eigen land te gaan!

Tip #2: lekker vegetarisch eten

De op een na belangrijkste verandering in levensstijl is minder vlees eten, met bijzondere nadruk op rundvlees en lamsvlees. Koeien en schapen stoten grote hoeveelheden methaan uit, een krachtig broeikaseffect. Een veganistisch dieet kan tot 20% verschil in vergelijk met een dieet met vlees en andere dierlijke producent. Het simpelweg verwijderen van rundvlees levert op zichzelf al een aanzienlijk voordeel op.

Tip #3: vaker de trein pakken

De afstand die je met de auto rijdt is belangrijk. Het verlagen van het gemiddeld aantal gereden kilometer van 15.000 km naar 10.000 km per jaar bespaart meer dan een ton CO2, ongeveer 15% van de voetafdruk van de gemiddelde persoon.

Als autorijden van vitaal belang is, overweeg dan om een elektrisch voertuig te leasen wanneer je huidige auto het einde van zijn levensduur heeft bereikt. Een elektrische auto bespaart geld op brandstof, vooral als je tienduizenden kilometers per jaar rijdt. Hoewel de elektriciteit om je auto op te laden gedeeltelijk wordt opgewekt in een gas- of kolencentrale, zijn elektrische voertuigen zoveel efficiënter dat de totale CO2-uitstoot zal dalen.

Tip #4: Huishoudelijke apparaten

Regelmatig gebruik van een wasdroger zal je energierekening zodanig verhogen, dat het einde van de maand geen pretje gaat vormen. Ga er bij het kopen van een nieuw apparaat niet van uit dat je financieel gebaat zult zijn bij het kopen van het apparaat met het laagste energieverbruik. Er is vaak een verrassende premie voor echt efficiënte koelkasten of wasmachines. Elke keer dat je je was in de zolder of op het balkon uithangt, bespaar je ook nog eens keiharde euro’s!

Tip #5: de CV

Slecht geïsoleerde woningen vereisen grote hoeveelheden energie om te verwarmen.

Als je de zolder goed hebt geïsoleerd en de spouwmuur hebt gevuld, is de belangrijkste actie die je kunt ondernemen het huis tochtvrij maken, iets wat je zelf kunt doen.

Degenen met massieve bakstenen of stenen muren zullen ook profiteren van het toevoegen van isolatie, maar de financiële voordelen zullen waarschijnlijk niet de kosten van het werk in de loop van de tijd dekken.

Tip #6: LED lampen

Als laatste tip: LED. In de afgelopen jaren zijn LED’s (light-emitting diodes) goedkoop en effectief geworden. Als je energieverslindende halogeenlampen in je huis hebt – veel mensen hebben ze in de keuken of badkamer – is het verstandig om zoveel mogelijk te vervangen door hun LED-lampen. Ze moeten minstens 10 jaar meegaan, wat betekent dat u het gedoe vermijdt om elke paar maanden nieuwe halogeenlampen te kopen.