In het afgelopen decennium hebben milieuactivisten zich gericht op online winkelen en de impact daarvan op de planeet. Ze hebben met name betoogd dat de toename van het aantal goederen dat wordt verzonden, zoals schoenen en kleding, de emissieniveaus en vervuiling verhoogt en het afval verhoogt. Maar of je nu online shopt of naar de winkel gaat; de producten moeten hoe dan ook naar de winkel komen of naar je huis geraken. Het is dus écht de vraag; wat is uiteindelijk efficiënter? Want het milieu vervuilen doen wij sowieso al.

Is het echt allemaal zo vervuilend?

Voeg de verwachtingen van de consument toe, voor vandaag besteld en morgen geleverd. Veel grote internetwinkels hebben deze service toevoegt – en de argumenten voor mogelijke schade aan de planeet worden nog aantrekkelijker. Het is echter niet allemaal slecht nieuws.

Dankzij de efficiëntie die retail- en logistiekbedrijven de afgelopen jaren al hebben vastgesteld, bleek uit onderzoek van het MIT Centre for Transportation & Logistics dat online kopen daadwerkelijk beter kan zijn voor het milieu dan traditioneel winkelen, waarbij de consument van winkel naar winkel rijdt. Maar als je van winkel naar winkel fietst… Is het gelijk weer een heel ander verhaal. Dus het blijft een beetje een kip en ei-discussie.

Traditionele kopers hebben zelfs een dubbele ecologische voetafdruk dan klanten die alleen online kopen. De absoluut slechtste winkelpatronen voor het milieu zijn het zoeken naar producten in de winkel en vervolgens de aankopen en online retourneren. Dan naast gebruik maken van de snelle verzending.

Snelheid nekt het milieu

Snelle leveringen zijn de nieuwste stap van webshops om aan de verwachtingen van de consument te voldoen en deze te overtreffen – vergelijkbaar met andere initiatieven zoals online kopen en in de winkel afhalen. Deze expreslevering heeft op lange termijn gevolgen voor het milieu. Wij zijn eigenlijk een beetje teleurgesteld dat bedrijven zoals Amazon een belofte doen van levering binnen één dag. Want uiteindelijk is er geen manier om daar echt een bedrijf van te maken, dus dit klinkt meer als een logistieke strategie om van de concurrentie af te komen.

Dit is geen goed nieuws voor het milieu. Naast verzending kunnen webwinkels ook hun milieu-impact blijven verminderen door hun verpakkingen slimmer in te zetten. Een van de ergste dingen die bedrijven doen, is dat ze piepschuim gebruiken om een laag ter bescherming rond het product te maken. Natuurlijk is het ook zo dat het kiezen van een doos die te groot is, zowel een milieu- als een financiële verspilling is, omdat dit de verzendkosten verhoogt.

Terwijl je aan het winkelen bent, moedigen wij je aan om beter na te denken over wat je koopt en hoe je het koopt. Je kunt besluiten je bij je oorspronkelijke plan te houden, maar je hebt tenminste een bewuste keuze gemaakt en je opties kort afgewogen.