Plasticvervuiling is een ernstig probleem dat onze planeet schaadt en elk jaar het leven kost van miljoenen dieren. Het is onze verantwoordelijkheid om een ​​einde te maken aan de schade die plastic op onze wereld veroorzaakt. Plastic is een probleem. Mensen hebben sinds de jaren 1950 ongeveer 9,1 miljard ton geproduceerd .

Jaarlijks belandt naar schatting 8 miljoen ton plastic in zee. Deze plastic vervuiling wordt niet biologisch afgebroken en kan gifstoffen afgeven. Dieren kunnen het ook inslikken of erin verstrikt raken. Dus wat kunnen we doen om deze vervuiling in ons dagelijks leven te verminderen? Lees verder om erachter te komen!

Tip #1: Hergebruik

Een manier om plasticvervuiling te verminderen is om te stoppen met het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik. Koop bijvoorbeeld herbruikbare flessen (van glas of metaal) in plaats van plastic wegwerpflessen. Je kan ook:

Je plastic boodschappentassen door tassen vervangen die van ander materiaal zijn gebruikt. Vermeid het gebruik van papieren wegwerptassen. Papier is beter recyclebaar, maar nog steeds kost het veel om papier te recyclen. Neem een ​​herbruikbare koffiemok of reisbeker mee als je koffie gaat drinken. Starbucks geeft je zelfs korting als je dit doet!

Tip #2: Zoek alternatieven

Als je producten voor eenmalig gebruik moet kopen, let dan op het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Dit geldt ook voor verpakkingen, die een aanzienlijk deel van het plastic afval uitmaken. Je zou bijvoorbeeld wasmiddel in een kartonnen doos kunnen kopen in plaats van in een plastic bak.

Andere alternatieven om naar te zoeken zijn biologisch afbreekbare kunststoffen, glas en aluminium. Wist je dat glas 100% recyclebaar is? Koop groente dus vers met een meegenomen tas, in glas of in blik. Sommige fabrikanten verminderen nu hun verpakking om hun impact op het milieu te minimaliseren.

Tip #3: Recycle meer

Controleer voordat je producten van plastic koopt of plastic verpakkingen gebruikt, of deze recyclebaar zijn. Tegenwoordig zijn veel soorten kunststoffen recyclebaar, maar controleer de regels om erachter te komen wat je kan recyclen.

Als je kantoor geen recyclingprogramma heeft, neem dan contact op met het management en kijk of je er een kunt opzetten. Dit toont aan wat voor een aanwinst je bent: je neemt namelijk initiatief. Je moet het daarna wel vol blijven houden.

Tip #4: Zwerfvuil tegengaan

Laat plastic of ander afval nooit in de natuur achter en zoek naar vuilnisbakken om het afval weg te gooien. Dit kan betekenen dat je die lege plastic fles nog wat langer moet vasthouden, maar uiteindelijk help je het milieu. Natuurlijk moet iedereen stoppen met zwerfafval om het probleem écht op te lossen. Je kunt hierbij helpen door kleine stukjes afval op te pakken als je die buiten ziet liggen en deze opruimen.