Er zijn talloze initiatieven om ervoor te zorgen om je werknemers duurzamer te laten handelen. Eén hele creatieve oplossing vonden wij die van EcoCoin, een cryptocurrency als BitCoin die duurzaam gedrag stimuleert. De waarde van de EcoCoin is afhankelijk van bomen, dus veel groener kan het niet! Door de fiets naar het werk te nemen of een keertje veganistisch te gaan lunchen, kun je deze munten verdienen.

Stimuleer je medewerkers

Dit brengt ons naar het eerste punt: motiveer medewerkers met prikkels om een duurzame werkomgeving te maken. Beloon werknemers financieel met een percentage van de besparingen die voortkomen uit hun besparing of met cadeaubonnen. Niet-geldelijke beloningen kunnen ook de acties van werknemers beïnvloeden. Geef bijvoorbeeld de duurzaamste werknemer een plaquette, certificaat of speciale parkeerplaats. Je zou verbaasd zijn wat je medewerkers zouden doen voor die ene parkeerplaats…

Wees een voorbeeld

Het is natuurlijk wel belangrijk dat baas zelf wel duurzaam handelt. Wanneer werknemers zien dat managers en eigenaren duurzaam zijn, is de kans groter dat ze dit zelf doen. Wanneer iedereen in een bedrijf samenwerkt, wordt duurzaam de norm in plaats van een last. Neem als management een keer de trein – zelfs onze Minister President gaat op de fiets naar z’n werk. Laat hem in dit ene geval een voorbeeld zijn. Veel Tweede Kamerleden gaan met de trein naar werk, dus neem ook eens een keertje het OV.

Bespaar energie op kantoor tijdens kantooruren

Schakel het licht uit in ruimtes waar je niet bent! Of zet de airco/verwarming op spaarstand in de ruimten waar je niet een vergadering hebt of in werkt. Het uitschakelen van elektronische apparatuur buiten kantooruren zal helpen om elektriciteit te besparen. Als je hetzelfde doet tijdens kantooruren is de winst dubbel zo groot! Hierdoor is er een win-win situatie: de werknemers zijn duurzamer bezig terwijl de baas aan het einde van de maand minder geld moet overmaken aan de elektriciteitscentrale.

Promoot een papierloos kantoor

Het is tegenwoordig een steeds groter wordende trend: papierloos kantoor. De Engelsen zijn een stuk beter met het verzinnen van ‘catchy’ namen. Het idee van papierloos zijn is om digitale en cloud-oplossingen te hebben. Dit zou zorgen om beter samen te werken, gestroomlijnder te werken en bovenal efficiënter en duurzamer. Papier is een duur product voor ons milieu en elektriciteit kunnen wij steeds beter duurzaam opwekken. Help dus mee met de transitie naar een duurzamer kantoor!

Verminder gebruik door hergebruik

Jaarlijks gebruiken wij miljarden wegwerp koffiekopjes! Duurzaam geproduceerd of niet, het gaat om ongelofelijk grote aantallen. Ontmoedig deze verspillende gewoonte van je werknemers door het gebruik van normale koffiemokken. Zorg ervoor dat mensen herbruikbare waterflessen hebben. Het is mogelijk dit initiatief op kantoor te promoten door bedrijfsartikelen zoals reismokken en roestvrijstalen waterflessen aan te bieden. Om ervoor te zorgen dat steeds meer mensen het gebruiken, beloon werknemers met een fles wanneer zij een hele week een koffiemok hebben gebruikt.

Investeer in kantoorplanten

Door planten op kantoor te plaatsen, kunt je de werkruimtes verfraaien, de algehele sfeer op je werkplek verbeteren en ook nog eens stress voor het personeel verminderen. Planten die op kantoor zorgen voor meer zuurstof en minder schadelijke stoffen. Dit zorgt voor een gezondere kantooromgeving. De kantoortuin is misschien weer een uiterste, maar een cactus of twee op iedereens bureau zal zeker helpen. Koop dan vooral vetplanten en andere planten die weinig onderhoud nodig hebben.

Hopelijk zetten deze tips je aan het denken om het kantoor te vergroenen!