De strenge stikstofnormen zijn in Nederland een gedoe en het is nog maar de vraag of de F1 Grand Prix in Zandvoort doorgaat. Gelukkig zijn wij niet het enige land die met de luchtvervuiling van de Formule 1 kampt en hebben de andere een oplossing gevonden. Dat geeft moed, dat wij ook een oplossing kunnen vinden. Want Max Verstappen die geen wedstrijd in eigen land kan rijden door milieunormen, dat wringt toch een beetje.

Het verhaal van de F1 in Singapore

De Formule 1 keert terug naar de straten van Singapore, maar de race valt samen met de slechtste luchtkwaliteit van de stad in drie jaar. De waas, zoals het wordt genoemd, wordt veroorzaakt door branden in het nabijgelegen Indonesië en Maleisië en is een jaarlijks probleem in de regio.

Dus net als Singapore zich opmaakt voor de F1-race is de meestal helderblauwe lucht mistig, vervaagd grijs geworden. De skyline is gehuld – en de lucht heeft een verbrande geur. De luchtkwaliteit is officieel geclassificeerd als ongezond deze week. Maar de ambtenaren van Singapore en F1 doen hun best om fans ervan te overtuigen dat het veilig is om te komen – en de race laten beginnen.

Welke invloed heeft de waas op de race?

De nachtrace van Singapore wordt al beschouwd als een van de meest veeleisende van het seizoen. Als de nevel aanhoudt en het zicht slecht is, wordt het nog moeilijker. De temperatuur in Singapore overschrijdt vaak hoger dan 30 graden Celsius en bestuurders moeten een temperatuur van 50 graden Celsius in de cockpit verdragen.

Voeg daar een zweetopwekkende 80% luchtvochtigheid aan toe, en je kunt je voorstellen waarom de race de ‘Singapore Sauna’ wordt genoemd.  Als het zicht erg slecht wordt, kan de race zelfs worden afgeblazen. Maar Singapore heeft tijdens eerdere F1-races waas ervaren zonder annuleringen. Tot nu toe gaat de race door – maar het land is zich ervan bewust dat de situatie niet ideaal is.

De organisatie aan het woord

Tijdens het raceweekend zullen de stadsbestuurders en de wedstrijdorganisatoren het niveau van de nevel controleren en voor nu betekent dit dat toeschouwers beschermende N95-maskers kunnen kopen. Dat kunnen ze doen bij de merchandise- en informatiecabines en dat er hulp is voor iedereen die zich niet goed voelt.

Singapore – met een bevolking van minder dan zes miljoen – heeft naar verluidt een nationale voorraad van 16 miljoen wegwerpmaskers. Maar het F1-weekend gaat over veel meer dan alleen de race – er is een overvloed aan activiteiten en openluchtconcerten die mogelijk ook worden beïnvloed.

Volgens de National Environment Agency (NEA) van Singapore, dat de luchtkwaliteit bewaakt en updates uitbrengt, is het een groot deel van de week ‘ongezond’ geweest. De lucht wordt gemeten in PSI (Pollutants Standards Index). Tot 100 wordt de luchtkwaliteit als ‘matig’ beschouwd. Van 100-200 is ‘ongezond’. In de dagen voorafgaand aan de race waren de niveaus meestal boven ‘ongezond’. Op donderdagochtend bereikte het cijfer 131.