Als we thuiskomen van het werk, ontspannen we ons graag door tv te kijken, wat te gokken bij Bwin en de natuur in te gaan voor een mooie wandeling of picknick. De natuur doet wonderen als het gaat om onze stress en stemming, maar doen ’s werelds grootste bedrijven er alles aan om die natuur te behouden?

Elke keer dat wij de Forbes lijst van duurzaamste bedrijven bekijken, gaan toch weer elke keer onze wenkbrauwen omhoog. Het blijft altijd opmerkelijk dat er bijna nooit meer dan één Amerikaans bedrijf in staat. Wij in Europa doen het goed: wij staan vaak in de top 3 tot top 5. Maar de rest van de wereld laat het helaas vaak van zich afweten en dat is zonde.

Vaak staan ook autobedrijven als BMW in de lijst, terwijl eigenlijk niets aan het produceren of gebruiken van een auto duurzaam is. Daarvoor is het OV uitgevonden. Vandaar onze lijst met bedrijven die een pluim mogen ontvangen!

Willem&Drees

Willem&Drees hebben het bedrijf BeeBox overgenomen en is een bedrijf dat biologische maaltijdboxen verstuurd. Het duurzame komt uit het feit dat alles van Oer-Hollandse bodem komt (geen vlees uit Chili of Brazilië). De seizoensgroenten worden door de boer ingepakt en opgestuurd. Hierdoor wordt er voedselverspilling tegengegaan; er kan immers niets fout gaan met het transport van en naar een distributiecentrum.

Helaas gebeurt het wel eens dat eten weggegooid kan worden omdat de koelinstallatie van de vrachtwagen het begaf. Wat Willem&Drees speciaal maakt voor ons is dat ze CO2 metingen uitvoeren: zo weten ze waar ze nog aan kunnen werken.

Vegenement

Dit is een organisatie dat vegan ondernemerschap stimuleert. De grootste dreiging voor ons milieu, wat het meeste bijdraagt aan milieuverandering, is het eten van vlees. Maar ook zuivel, eieren en vis zijn niet de duurzaamste etenswaren. Vandaar dat vegenement probeert de transitie naar plantaardig en insecten te stimuleren.

Ze doen dat onder andere door mensen te helpen met het organiseren van veganistische evenementen. Want hoe meer vegan een norm wordt, hoe beter het voor ons allemaal is. Wij moeten dan wel oog hebben op het duurzame: want tropisch oerwoud omkappen voor sojabonen is natuurlijk ook niet helemaal de bedoeling.

Avantium

Dit bedrijf, gevestigd in Amsterdam, heeft een manier gevonden om biomassa om te zetten in polymeren. Simpel gezegd: ze kunnen planten omzetten in plastic. Is iets kort door de bocht, maar daarmee gebruiken ze 50 tot 60% minder CO2-uitstoot in vergelijk met de productie van PET-flessen. Vandaar dat Danone en Coca-Cola tot hun klanten behoren. Deze grote bedrijven zijn nog niet duurzaam, maar komen gelukkig wel op de goede weg naar duurzaamheid met bedrijven als Avanrium.

Voltea

In Sassenheim staat een bedrijf genaamd Voltea. Het is een bedrijf dat water zuivert en met hun innovatieve technologie kunnen ze meer water omzetten dan nu. Nu gaat 30-50% van het drinkbare water verloren bij het ontzouten van brak water. Voltea kan dat verminderen tot 10-20%. Dat is al een hele stap vooruit! Aangezien drinkwater steeds schaarser wordt, is het belangrijk dat nieuwe bedrijven als Voltea ontstaan om ervoor te zorgen dat wij niet uitdrogen.

Avantium en Voltea staan ook in de top 10 van duurzaamste bedrijven in Europa. Wij zijn als klein lang nog steeds koploper in duurzaamheid!